En l’acte de reparació dirigit a les persones que van viure violències sexuals a l’Escola Barcelona, la Sindicatura de Greuges de Barcelona i l’Ajuntamentde Barcelona han demanat perdó a les víctimes i han expressat el seu ferm compromís en la protecció de la infància i l’adolescència.

L’esdeveniment, celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament, s’ha centrat en l’objectiu de contribuir al procés de reparació del dany causatdestacant l’obligació d’evitar que tornin a succeir vulneracions de drets com les que va patir l’alumnat de l’Escola Barcelona per part d’un educador durant les dècades del 1980, 1990 i 2000. Durant l’acte, els representants institucionals han reconegut la gravetat dels fets denunciats i han assumit la manca d’actuació de les administracions responsables. 

Els representants de les administracions que han participat en el primer acte de reparació que es fa a l’Estat per part d’una administració per abusos en una escola pública han estat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la secretària de Millora Educativa del Departament d’EducacióJosefa Beltran, i el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia. També hi ha format part el Chief Compliance Officerdel FC BarcelonaSergi Atienza, atesa la vinculació de l’educació amb aquest club durant els anys dels fets denunciats, i l’actual de l’equip directiu de l’Escola Barcelona

En un acte pioner de reparació d’abusos i violències, l’alcalde de Barcelona ha condemnat “uns abusos que no s’haurien d’haver produït mai”. En aquest sentit, Jaume Collboni s’ha dirigit a les víctimes per reconèixer “la responsabilitat institucional en el dolor profund que heu viscut i que, en molts casos, segueix acompanyant-vos en el dia a dia”. “En nom de Barcelona, del sistema educatiu i de l’administració pública us vull dir de manera molt sincera que ho sentim”, ha afirmat.

L’alcalde s’ha compromès “a impulsar amb les resta d’institucions totes les accions necessàries perquè fets com aquests no es tornin a repetir”. 

David Bondia, el síndic de greuges de Barcelona ha explicat que, gràcies al degoteig de casos d’abusos sorgits, “hem pres consciència que estem davant d’un fenomen impune i sistèmic, no abordat en profunditat”, que “ens ha de portar a reflexionar sobre la responsabilitat invisible d’una societat que ha abandonat a milers d’infants i adolescents”. 

Pel que a la Comissió de Reparació, ha recordat que es tractava d’un “òrgan independent i interdisciplinari, que tenia per finalitat donar resposta a les necessitats de reparació de les víctimes”. I una reflexió final:“Les persones no ho expliquen quan volen, sinó quan poden. Llavors, moltes vegades, es troben amb el mur de la impunitat i l’encobriment”.