La defensoria de la ciutat insta al Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i al Districte de Gràcia a mantenir un diàleg amb la comunitat educativa per acordar l’emplaçament del centre, que es manté amb mòduls prefabricats des de fa vuit anys al carrer de l‘Encarnació. També recomana millorar l’accessibilitat i el manteniment de les instal·lacions de l’espai actual.
El CEB va proposar construir la nova escola al solar de l’antic Hospital Evangèlic (carrer de les Camèlies), però es va rebutjar perquè la comunitat educativa el considerava inadequat. Posteriorment, es va acceptar la ubicació acordada per l’Ajuntament i la Generalitat, en un espai interior dels carrers de Gran de Gràcia, Carolines i Riera de Cassoles.
Tot i que se’n va anunciar la construcció fa dos anys, les administracions competents no han fet cap actuació i no es té constància encara que hi hagi prevista una ubicació definitiva. Sí que s’hi han fet i anunciat millores tècniques i funcionals al pati durant l’aturada lectiva de les vacances de Nadal, dins d’un pla d’intervenció en 67 centres educatius de la ciutat durant aquest període.
Poc espai a l’escola provisional
A banda de la necessitat de trobar un emplaçament, des de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) també es plantegen altres queixes, entre les quals hi ha la manca d’espai en la ubicació actual. L’estiu d’enguany es preveu la instal·lació d’un mòdul més amb dues aules per acollir l’escolarització de l’alumnat de 6è.
Des de la Sindicatura s’ha pogut constatar la manca d’espai, però destaca les accions dutes a terme pel CEB, si bé es recomana arribar als acords necessaris al més aviat possible per ampliar l’ús d’espais externs i decidir la ubicació dels nous mòduls en el lloc més adient.
També s’han valorat altres queixes:
• Problemes d’accessibilitat: Cal que es posin els mitjans necessaris per adequar les estructures prefabricades a les necessitats de les persones usuàries. Es reconeixen les mesures impulsades pel CEBonsorci però es recorda l’obligació que les instal•lacions siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.
• Manca de manteniment de les instal·lacions: hi ha goteres en els mòduls i el pati de l’escola s’inunda habitualment. L’Ajuntament ha dut a terme accions que, fins ara, no han resolt aquests problemes per la qual cosa es recomana continuar amb les actuacions de manteniment necessàries per adequar les estructures prefabricades a les necessitats de les persones usuàries.
• Benestar de l’alumnat: Cal que les edificacions reuneixin els requisits minims per fer front a l’augment de les temperatures i a les onades de calor. Una de les mesures és la creació d’espais amb ombra que redueixin la radiació solar directa.
És per tot això que des de la Sindicatura de Greuges es recorda els efectes negatius que suposa per a l’alumnat dur a terme tots els cicles d’ensenyament en instal·lacions poc òptimes. Per tal de garantir el dret a una educació de qualitat, és cabdal planificar les construccions escolars en els terminis de temps més breus possibles, sobretot si, com en aquest cas, es troben en condicions de provisionalitat.
Imatge: Escola Teixidores