Barcelona, 28 de novembre de 2024 – Després d’exposar la necessitat de tenir més lavabos públics a Barcelona en l’informe Espai públic i dret a la ciutat: anàlisi de l’Ordenança de Convivència, la Sindicatura de Greuges insisteix en una recomanació que fa des de l’any 2018: instal·lar senyals indicatius dels lavabos públics ja existents a la ciutat.
Barcelona i els lavabos públics
La manca de lavabos públics d’accés gratuït és un tema recurrent i que fa molts anys que està present a Barcelona. “Ampliar la disponibilitat de lavabos públics milloraria la qualitat de vida de totes les persones que viuen a la ciutat i la visiten, i contribuiria a minimitzar l’impacte de les actituds incíviques a l’espai públic”, manifesta el síndic, David Bondia.
La darrera vegada que es va debatre políticament aquesta situació va ser el gener de l’any 2014, a la Comissió d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona, quan es va proposar que el govern municipal garantís l’accés i la senyalització de tots els lavabos públics de la ciutat. Tanmateix, aquesta mesura no va arribar a aplicar-se.
Ciutat Vella, la primera aposta d’una certa dimensió
En els darrers temps, Ciutat Vella ha estat el districte que ha protagonitzat l’augment més significatiu de lavabos públics: hi ha 37 i entre els mesos de maig i setembre se n’afegeixen set cabines químiques.
Ciutat Vella ha estat l’escollida perquè es tracta d’una de les zones més afectades per la gran afluència de turisme, que comporta un ús intensiu de l’espai públic. Les entitats veïnals del districte van reclamar solucions a l’Ajuntament davant el fet que moltes persones feien les seves necessitats fisiològiques a l’espai públic.
Cal facilitar més informació sobre lavabos públics
Quant a aquests lavabos públics ubicats a Ciutat Vella, la pàgina web municipal permet consultar-ne la ubicació.
Malauradament, aquest és l’únic mapa consultable del portal municipal que indexa els lavabos públics de la ciutat. De la resta de districtes no consta informació fàcilment accessible sobre la ubicació dels lavabos públics. No obstant això, el servei municipal Open Data BCN proporciona una llista dels lavabos públics de la ciutat de Barcelona: un total de 164, molts ubicats en equipaments municipals. Una informació que no sigui informació fàcilment accessible, clara i transparent no concorda amb el principi de bona administració que ha d’inspirar totes les actuacions municipals.
“El dret a una bona administració està íntimament lligat al dret a la informació, i és a l’Administració a qui correspon facilitar la informació dels serveis que pot oferir a la ciutadania de manera accessible i per tots els canals possibles”, ha conclòs Bondia.
La darrera queixa a la Sindicatura sobre lavabos públics
Els lavabos públics del parc del Castell de l’Oreneta han centrat la darrera queixa ciutadana rebuda a la Sindicatura sobre aquest assumpte. Concretament, denunciava que no estaven oberts els caps de setmana.
La Sindicatura de Greuges de Barcelona s’ha dirigit a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins (IMPJ), que ha confirmat que l’horari dels lavabos públics és de 8 a 15 hores els dies laborables. L’IMPJ ha argumentat que el servei de neteja no està contractat els caps de setmana i festius, motiu pel qual no es poden garantir els mínims d’higiene necessaris per a obrir aquesta classe d’instal·lació.
Tanmateix, a criteri de la Sindicatura l’actuació de l’IMPJ no és coherent amb l’Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic de Barcelona, que prohibeix i posa sancions a les persones que facin les necessitats fisiològiques als parcs i jardins de la ciutat.
Com a proposta d’actuació, la Sindicatura ha recomanat que, quan es formalitzi un nou contracte de neteja, es valori una nova distribució horària d’obertura i manteniment dels lavabos públics dels parcs, tenint en compte els dies de més afluència.